Hajuvesi lahjaksi miehelle – pieni tuoksuopas

Tutkimusten mukaan tuoksujen jättämät muistojäljet ovat vahvempia, kuin muiden aistien aktivoimat muisto. Tuoksu on ylellinen lahja läheiselle tai ystävälle, jonka tuntee todella hyvin. Tuoksua ostaessa pitää olla varma siitä, että tuntee lahjan saajan paremmin kuin hyvin. Lahjaa valittaessa kannattaa myös pitää mielessä, että parhaat miesten hajuvedet kestävät pitkään, tuoksuvat tasaisesti ja on tehty laadukkaista raaka-aineista. Tuoksun ostaminen lahjaksi on aina pieni riski, mutta onnistuessaan se on mitä parhain lahja.

Tässä artikkelissa sukellamme tuoksujen maailmaan!

Tuoksujen käyttöohjeet

Hajuveden laittamisen sanotaan olevan taitolaji. Vaatii opettelua, että uuden tuoksun kanssa oppii juuri kyseiselle tuoksulle sopivan käyttötavan. Tuoksun käyttö riippuu sen voimakkuudesta, käyttöajasta ja siitä, kuinka voimakkaana kanssaihmisten tahtoo aistivan tuoksun.

Kellonaika vaikuttaa paljon siihen, milloin tuoksua kannattaa iholleen suihkuttaa. Aamupäivästä ihmisen hajuaisti on herkimmillään, joten silloin kannattaa suosia kevyempiä ja raikkaampia tuoksuja. Iltaisin vahvat ja voimakkaat tuoksut pääsevät oikeuksiinsa. Tuoksu kannattaa laittaa aina puhtaalle, vastapestylle iholle. Silloin iho on vielä lämmin, mikä tehostaa tuoksun vaikutusta. Jos tuoksulle kaipaa lisää käyttöaikaa, sen alle voi levittää hieman tuoksutonta perusvoidetta ja suihkaista tuoksua sen päälle – tällöin tuoksu ei pääse kuivumaan eli haihtumaan iholta niin nopeasti.

Yleensä hyvänä ohjeena kannattaa aloittaa hajuveden käyttö suihkimalla tuoksua ranteisiin ja kaulalle pulssipisteisiin noin 10-15 senttimetrin päästä. Jos tuoksu on kevyt eivätkä nämä suihkaukset riitä, tuoksua voi suihkuttaa korvien taakse, rintakehälle ja taipeisiin. Vastoin yleisiä tottumuksia hajuvettä ei kannata hieroa ihoon, sillä se voi muuttaa tuoksun koostumusta. Jos tuoksu on voimakas tai ei haluta tuoksua liikaa, hajuvettä voi suihkaista ilmaan ja kävellä tuoksupilven läpi.

EdT, EdC ja EdP – mitä ne oikein tarkoittavat?

EdT, EdC ja EdP ovat lyhenteitä, joihin tuoksumaailmaan tutustuessa törmää väkisin. Lyhenteillä kuvataan sitä, mikä on tuoksuvien ainesosien pitoisuus seoksessa. Tämä antaa osviittaa tuoksun voimakkuudesta ja kestosta. Hajuvedet koostuvat vedestä, alkoholista ja tuoksuvista ainesosista. Mitä korkeampi tuoksuvan ainesosan prosentti pitoisuudesta on, sitä kestävämpi, voimakkaampi ja kalliimpi tuoksu on.

EdC (Eau de Cologne) tarkoittaa tuoksua, jossa on 3-5% tuoksuvia ainesosia. EdC on kevyt tuoksu, joka ei kestä iholla pitkään. Kölninvettä voi lisätä päivän mittaan jopa parin tunnin välein.

EdT (Eau de Toilette) sisältää 8% tuoksuvia ainesosia, joten se on jo laadukas, selkeästi hajuvesimäinen tuote. EdT sopii hyvin arkikäyttöön toimistolle ja harrastuksiin, sillä se on tunnistettava mutta ei liian voimakas.

EdP (Eau de Parfum) on pitkäkestoinen tuoksu, jossa on 8-15% tuoksuainepitoisuus. Eau de Parfym on hajuvesistä pitkäkestoisin ja kallein. Usein riittää, että aitoa parfyymia suihkaisee iholle vain kerran, sillä se kestää iholla pitkään.

Tuoksu rakentuu nuoteista

Jokainen tuoksu koostuu useammasta nuotista. Myös niin kutsutut yhden nuotin tuoksut, kuten esimerkiksi vaniljan tuoksuinen hajuvesi rakentuu usein useamman tuoksun, kuin vain vaniljan tuoksun varaan.

Kun tuoksua suihkauttaa iholle, vapautuu ensin latvatuoksu. Nämä niin kutsutut ylänuotin kevyet tuoksut antavat tuoksun ensivaikutelman, mutta ne häviävät nopeasti. Latvatuoksu voi hämätä hajuvesiostoksilla: jos hajuveteen ihastuu sen latvatuoksun vuoksi, voi tuoksun nopea muuttuminen aivan toisenlaiseksi yllättää.

Sydäntuoksu ilmestyy latvatuoksu haihduttua. Se antaa tuoksulle luonnetta ja rungon, jonka varaan tuoksu rakentuu. Sydäntuoksun nuotti kestää pidempään kuin latvantuoksun nuotti.

Viimeisenä tulee esiin pohjatuoksu, joka määrittää sen, miltä hajuvesi tuoksuu loppuajan. Pohjatuoksun nuotit tukevat latva- ja sydäntuoksua ja ovat usein eläinperäisiä. Pohjatuoksut ovat usein raskaita, intensiivisiä ja pitkäkestoisia. Jotta niiden toimivuutta itselle osaisi arvioida, täytyy hajuvedelle antaa aikaa ainakin 15 minuuttia ennen ostopäätöksen tekemistä.

Miesten hajuvesien yleisimpiä nuotteja

Tupakka on tuoksu, jota kuvaillaan rohkean maskuliiniseksi. Tupakka-tuoksuperheen hajuvedet toimivat silloin, kun kaipaa vakuuttavuutta ja itsevarmuutta. Tupakan tuoksu ei koostu pelkästään tupakasta, vaan on yleensä sekoituksia tupakasta, pippurista ja erilaisista eteerisistä öljyistä.

Puu on tuoksuna luonnollinen, raikas ja houkutteleva. Puiset tuoksut ovat niitä, joista syntyy rauhallinen, itsevarma tunne. Puisista tuoksuperheistä löytyy erilaisten puiden, kuten cedarin ja santelipuun tuoksuja.

Hedelmäiset tuoksut ovat erinomaisia päivätuoksuja, sillä ne eivät yleensä häiritse ketään tai valtaa huonetta tuoksullaan. Hedelmäiset tuoksuperheet ovat nuorekkaita ulkoilmatuoksuja. Samalla ajatuksella toimivat myös yrttituoksut, joiden pohjalta löytää esimerkiksi rosmariinia, timjamia ja basilikaa.

Sitrus- ja vihertuoksut ovat urheilullisten tuoksun taustalla. Näistä tuoksuista löytää erilaisia sitrushedelmiä, ruohoja ja aromaattisia lehtiä. Sitrus- ja vihertuoksujen käyttäjä antaa itsestään raikkaan puhtaan yleisvaikutelman ja piristää päivää.

Klassikkotuoksut kautta aikojen

Jos läheinen arvostaa klassista laatua, kannattaa kokeilla ostaa hänelle lahjaksi esimerkiksi merellinen, raikas ja aromaattinen Acqua di Gió Uomo. Latvatuoksusta löytyy bergamotin, nerolin ja vihreän mandariinin tuoksuja, pohjalta puolestaan patsuli.

Jean Paul Gaultierin tuoksu Le Male on pitänyt tuoksulistausten kärkisijaa jo lähes 25 vuotta. Latvatuoksusta löytyy bergamotti, kardemumma, laventeli, minttu ja koiruoho, sydämestä puolestaan appelsiinipuun kukka ja kaneli ja pohjatuoksusta tonkapapu, santelipuu, ambra ja vanilja.