Hormonaalinen Akne: Mitä se on ja miten sitä hoidetaan?

Hormonaalinen akne on yleinen iho-ongelma, joka vaikuttaa moniin aikuisiin, erityisesti naisiin. Se johtuu hormonien, erityisesti androgeenien, kuten testosteronin, epätasapainosta. Hormonien epätasapaino voi lisätä talirauhasten tuotantoa ja tukkia huokoset, mikä johtaa aknen muodostumiseen.

Hormonaalista aknea ilmestyy usein leukaan, suun ympärille ja kaulaan. Se voi olla erittäin kivulias ja jättää arpia, jos sitä ei hoideta oikein.

Hoidot:

 1. Topikaaliset hoitotuotteet: Aknen hoitoon tarkoitetut voiteet ja geelit voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja talin tuotantoa. Salisyylihappo ja bentsoyyliperoksidi ovat kaksi yleistä ainesosaa.
 2. Suun kautta otettavat lääkkeet: Lääkäri voi määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten antibiootteja, tulehduksen vähentämiseksi, tai hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, hormonitasojen tasapainottamiseksi naisilla.
 3. Elämäntapamuutokset: Terveelliset elämäntavat, kuten terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja stressin hallinta, voivat auttaa hallitsemaan hormonaalista aknea.
 4. Dermatologiset hoidot: Joissakin tapauksissa, kun akne on vakavaa ja aiheuttaa arpia, dermatologiset hoidot, kuten kemialliset kuorinnat tai laserhoito, voivat olla tarpeen.

On tärkeää muistaa, että hormonaalinen akne voi olla pitkäaikainen ja vaikea hoitaa. Siksi on suositeltavaa neuvotella ihotautilääkärin kanssa sopivan hoitosuunnitelman laatimiseksi.

Lisätietoa: Hormonaalinen akne voi vaikuttaa myös miehiin, vaikkakin harvemmin kuin naisiin. Miesten hormonaalinen akne liittyy usein liialliseen testosteronin tuotantoon, joka voi aiheuttaa liiallista talin tuotantoa iholla.

Ruokavalio ja hormonaalinen akne: On joitakin tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että tietyt ruoka-aineet, kuten maitotuotteet ja korkean glykeemisen indeksi ruoat, voivat vaikuttaa akneen. Vaikka nämä tutkimukset eivät ole tyhjentäviä, voi olla hyödyllistä kokeilla vähentää näiden elintarvikkeiden saantia ja kokeilla, jos se auttaa parantamaan ihon kuntoa.

Lopuksi, on tärkeää muistaa, että jokaisen ihon kunto on erilainen. Se, mikä toimii yhdelle henkilölle, ei välttämättä toimi toiselle. Kokeile erilaisia hoitoja ja elämäntapamuutoksia nähdäksesi, mikä toimii parhaiten sinulle.

Hyviä Vinkkejä Ihonhoitorutiiniin:

 1. Pese kasvosi kahdesti päivässä: On tärkeää puhdistaa kasvosi aamulla ja illalla poistaaksesi lian, öljyn ja meikin.
 2. Käytä aurinkovoidetta joka päivä: Auringon UV-säteet voivat aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja lisätä ihosyövän riskiä. Käytä laajakirjoista aurinkovoidetta, jossa on SPF 30 tai korkeampi joka päivä, myös pilvisinä päivinä.
 3. Ole varovainen ihosi kanssa: Vältä hankaamasta ihoasi liian kovaa ja käytä aina pehmeitä liinoja ja pyyhkeitä. Levitä tuotteet hellävaraisesti.
 4. Valitse tuotteet ihotyypin mukaan: Ihosi voi olla kuiva, normaali, sekaiho tai rasvainen. Käytä tuotteita, jotka on suunniteltu ihotyypillesi parhaiden tulosten saavuttamiseksi.
 5. Käytä kosteusvoidetta päivittäin: Myös rasvainen iho tarvitsee kosteutta. Käytä öljytöntä kosteusvoidetta, jos sinulla on rasvainen tai akneen taipuvainen iho.
 6. Juo runsaasti vettä: Vesi auttaa pitämään ihosi kosteutettuna ja voi parantaa ihosi ulkonäköä.
 7. Vältä tupakointia ja alkoholia: Tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö voivat johtaa ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.
 8. Nuku riittävästi: Uni on ratkaisevan tärkeää ihosi terveydelle. Pyri nukkumaan 7-9 tuntia joka yö.
 9. Tasapainoinen ruokavalio: Ruokavalio, joka on runsaasti hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaista proteiinia ja täysjyvää, voi auttaa ihoasi näyttämään parhaimmaltaan.
 10. Vältä koskettamasta kasvojasi: Käsissäsi on öljyä ja bakteereja, jotka voivat aiheuttaa finnejä.

Säännöllinen ihonhoitorutiini ja terveellisen elämäntavan noudattaminen voivat auttaa pitämään ihosi terveenä ja kauniina. Muista, että on tärkeää huolehtia ihostaan joka päivä, eikä vain silloin, kun ongelmia ilmenee.